Çeşitli nedenlerle kadınlarda memelerde aşağı yönde sarkma meydana gelir. Bu sarkmanın tartışmasız en önemli nedeni yerçekimidir. Yıllar geçtikçe cildin elastik yeteneğinin azalması ile yerçekimine karşı direnci azalmaktadır. Sık kilo alıp verme, gebelik ve emzirme gibi meme dokusunun hızla büyüdüğü ve küçüldüğü durumlar da meme sarkmasının önemli nedenleridir. Göğüs dikleştirme ameliyatı ile bu sorunlardan kutulabilirsiniz.
Göğüs Dikleştirme (Mastopeksi) Ameliyatı
Her ne kadar büyük memelerin ağırlığı nedeniyle sarkma ihtimali küçük memelere göre daha fazla olsa da meme sarkmasında en belirleyici faktör cilt kalitesidir. Çok büyük olup belirgin sarkması olmayan veya çok küçük ama sarkmış memelerin olmasının nedeni budur. Bu nedenle muayene sırasında cilt kalitesi mutlaka değerlendirilmelidir. Meme dikleştirme ameliyatı yapılmadan önce kontrol edilmesi gereken önemli bir konudur cilt kalitesi.
Meme dikleştirme ameliyatları her hasta için farklı şekilde planlanmalıdır. Her hastada aynı yöntemin kullanılması olumsuz sonuçlara zemin hazırlar.
Ne yazık ki meme dikleştirme ameliyatı sonrasında bir takım izlerin kalması kaçınılmazdır. Bu izler genelde 1 yıl sonrasında oldukça az belirgin hale gelir. Cilt kalitesi çok iyi ve az miktarda sarkması olan hastalarda meme başının üst yarımından hilal şeklinde bir miktar deri çıkartılarak meme başının yukarıya taşınması yeterli olur. Orta derecede sarkıklığı olan ve meme boyutundan memnun olan hastalarda sadece fazla derinin çıkartılması yeterlidir ancak meme başı çevresinde dairesel ve meme başından meme altı kıvrımının dış kenarına doğru uzanan “J harfi” şeklinde bir iz kalacaktır.
Sarkmanın yanı sıra meme boyutunun küçük olmasından da yakınan kişilerde fazla derinin çıkartılmasına ek olarak meme protezi de yerleştirilmelidir. Meme protezinin ağırlığı meme cildine sarkma yönünde bir güç uygular. Bu olumsuz etkiyi en aza indirmek ve olası yeniden sarkmanın geciktirilebilmesi için tercihen meme protezi göğüs kası altı plana yerleştirilmeli veya poliüretan protezler tercih edilmelidir.
Mastopeksi Operasyonu
Ameliyat süresi planlanan işlemin boyutuna göre değişir. Genel anestezi altında gerçekleştirilen ameliyat ortalama 1-2 saat sürer. Hastanede 1 gece kalınır. Dren kullanılmaz. Ameliyatın ertesi günü hasta evine taburcu edilir. 3 gün sonraki ilk kontrolden sonra banyo yapılabilir. Çoğu hasta 10 gün kadar sonra büyük oranda normal hayatına dönebilir ancak ilk 1 ay ağır bedensel ve spor faaliyetlerinden kaçınılmalıdır.
Ameliyat öncesi ve sonrasında sigara içilmemelidir. Düzgün beslenme ve bol sıvı tüketimine özen gösterilmelidir. İlk 1-1,5 ay sürekli olarak özel bir sutyen kullanımı gereklidir. Sonrasında hasta kendi tercih ettiği sutyenleri kullanabilir. Meme dikleştirme ameliyatı sonrası memede şişlik olması normaldir. Şişlikler genelde 3-4 hafta sonra gerilemeye başlayacaktır. Cerrahi sutyen kullanımı özellikle bu dönemde ödemin ve gerginlik hissinin azaltılması için şarttır. Ameliyat sonrası kalan izler ise zamanla azalacaktır.
Meme dikleştirme ameliyatı sırasında meme bezi ve süt kanallarına dokunulmadığı için ileride planlanan gebelik ve emzirme sürecine olumsuz bir etkisi yoktur. Meme ve meme başı duyusu korunur.
Göğüs dikleştirme ameliyatı hakkında aklınıza takılan soruları ve detaylı bilgiyi Ankara’da bulunan kliniğim ile irtibata geçerek alabilirsiniz.